Vad ska man äta för att gå upp i vikt?

7 oktober, 2009

Inte sällan har man fått höra att man ska äta mycket och ofta för att gå upp i vikt. 5-6 mål om dagen är det som rekommenderas men exakt vad är det man ska äta då?

Tyvärr finns det inget exakt svar på den frågan. Generellt sett är svaret att att man ska äta normalt av allt och inte prioritera smalmat och lightprodukter. Proteiner, kolhydrater, fibrer, vitaminer, mineraler är alla viktiga näringsämnen som har sin funktion i kroppen och behöver intas på ett eller annat sätt. Är du tex vegiterian eller laktosallergiker får du utifrån dina förutsättningar komponera måltider som innehåller allt du behöver. Försök att följa tallriksmodellen!

Några övriga tips

 1. Ät regelbundet. På så sätt behöver du inte proppa i dig mer mat än vad du orkar. Det är ofta svårare att äta samma mängd mat tre gånger om dagen jämfört med sex gånger.
 2. Variera måltiderna. Om du inte varierar dina måltider tillräckligt finns det risk att du tröttnar på att äta dig tillräckligt mätt.
 3. Ät fett. Bra fett är inte farligt i normala mängder.

Sparat under: Livsmedel

Etiketter:, , ,

5 kommentarer Kommentera

 • 1. Hella  |  1 november, 2009 kl 11:24 e m

  Jag har väldigt svårt att gå upp i vikt. Men när jag nu kollat mitt bmi så är jag normalviktig! Men jag känner ändå att jag vill gå upp minst 4 kilo till! Väger 54 kg och är 170 lång! Jag får inte ihop måltiderna alls! Borde ha ett schema för måltider! Finns det att få tag på någonstans? Behöver ha en mat och sov klocka! :)

 • 2. Johan  |  18 januari, 2010 kl 10:03 e m

  Jag tränar 4 ggr i veckan och äter regelbundet. Jag äter dessutom kosttillskott på full dos efter varje träning för att gå upp i vikt med trots detta har jag inte lyckats gå upp ett enda kilo. Jag är 183cm lång och väger ca 63kg och har troligtvis väldigt hög ämnesomsättning. Hur ska jag göra för att börja gå upp?

 • 3. Per  |  10 mars, 2010 kl 7:33 e m

  Johan du kan test att äta flera portioner i med Havregrynsgröt. Det funkar i alla fall för mig men också ca 6 mackor.

 • 4. sanna  |  15 april, 2010 kl 9:14 e m

  Jag får inte ihop måltiderna alls! Borde ha ett schema för måltider! Finns det att få tag på någonstans? Behöver ha en mat och sov klocka!

 • 5. Lissy  |  12 november, 2010 kl 9:58 f m

  Sanna och Hella! Kan ni inte höra av er till mig? Jag har också jätte svårt att gå upp i vikt. Tänkte man kan kanske peppa varandra och dela med sig av sina tips? skriv en kommentar på min blogg om ni är intresserade (vill inte lämna ut min email adress här)! http://www.lissy.webblogg.se

Kommentera

(måste anges)

(måste anges), (Gömd)

XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback URL  |  RSS för kommentarer till det här inlägget.


Kategorier

Senaste inlägg

Sidor

Populära inlägg